© Marco Borggreve

Hannes Minnaar

Hannes Minnaar is een van Nederlands meest succesvolle pianisten. Hij sloot zijn studie bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam af met een 10 en onderscheiding en volgde daarna lessen bij onder anderen Willem Brons, Menahem Pressler en Ferenc Rados. Tegelijkertijd studeerde hij orgel bij Jacques van Oortmerssen.

Als prijswinnaar van de internationale concoursen in Genève (Concours de Genève, tweede prijs, 2008) en Brussel (Koningin Elisabeth Wedstrijd, derde prijs, 2010) wist hij internationaal de aandacht op zich te vestigen. De Borletti-Buitoni Trust kende hem in 2011 een van hun prestigieuze beurzen toe.

Hannes Minnaar soleerde bij vele orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nationaal Orkest van België, onder dirigenten als Marin Alsop, Herbert Blomstedt, Frans Brüggen, Eliahu Inbal en Edo de Waart. Hij geeft recitals in heel Europa en daarbuiten. Zo trad hij op in het Concertgebouw (Amsterdam), Gewandhaus (Leipzig) en Musashino Hall (Tokio) en was hij te gast bij pianofestivals in Bordeaux, Guangzhou en La Roque d’Anthéron.

Ook als kamermusicus is Minnaar actief. Met zijn Van Baerle Trio won hij prijzen op concoursen te Lyon (CIMCL, eerste prijs, 2011) en München (ARD, tweede prijs, 2013). In 2014 traden zij in de serie “Rising Stars” op in de meest toonaangevende zalen van Europa, waaronder de Musikverein (Wenen) en Cité de la Musique (Parijs). Daarnaast werkte Minnaar samen met musici als Janine Jansen, Isabelle van Keulen en Mischa Maisky.

De solocd’s die Minnaar tot dusver uitbracht werden met enthousiasme ontvangen. Zijn debuut cd werd bekroond met een Edison en was aanleiding voor een paginavullend artikel in Gramophone. Hetzelfde blad schreef over de in 2013 verschenen cd “Bach Inspirations”: “After Minnaar’s debut disc, this makes two hits in a row”. BBC Music Magazine waardeerde het album met 5 sterren en selecteerde het als “Instrumental choice of the month”. In het najaar van 2016 kwam zijn derde solocd uit, geheel in het teken van Gabriel Fauré. Ook hierover was Gramophone lovend: "Minnaar’s identification with this unique realm of music is complete and his deeply felt interpretations shine with clarity and infinite nuance".

Met Jan Willem de Vriend en het Orkest van het Oosten heeft Minnaar de afgelopen seizoenen alle vijf pianoconcerten van Beethovens opgenomen. De cd’s kwamen in de afgelopen seizoenen uit en werden zowel door de nationale als internationale pers zeer goed ontvangen.

Recente en toekomstige engagementen omvatten onder andere concerten met het BBC Philharmonic onder leiding van Juanjo Mena, het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding, het Residentie Orkest en Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya onder leiding van Jan Willem de Vriend, het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Markus Stenz en Queensland Symphony Orchestra onder leiding van Alondra de la Parra.

In seizoen 2016-17 had Minnaar een eigen “Spotlight” serie in het Concertgebouw. Naast zijn optreden in de ZaterdagMatinee, gaf hij een solorecital in de kleine zaal, een concert met het Engelse Heath Quartet en een concert met het Van Baerle Trio.

In de herfst van 2016 ontving Minnaar bovendien de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

In seizoen 2018-19 maakt Minnaar zijn debuut in de serie Meesterpianisten in Het Concertgebouw.

Data Protection

Impressum

BIJ ANDREAS

Turfpoortstraat 29
NL 1411 ED Naarden

naardenpianofestival.nl production@naardenpianofestival.nl

© 2019 by Naarden Piano Festival. All Rights Reserved